13 Temmuz 2007 Cuma

Birler Basamağı 5 Olan Sayıların Karesi

Sonu 5'le Biten Sayıların Karesi

Birler basamağı 5 olan sayıların karesini almanın pratik bir yolu vardır: 5'i kapatın. Sayının geri kalan kısmını üst ardışığıyla çarpın, sonuna 25 yazın.

Ör: 35'in karesini almak için 3x4=12 => 35^2=1225
Ör: 75^2=5625
Ör: 205^2=42.025 (20x21=420)

Yeni Sınav Sistemi

Bildiğiniz gibi ÖSYM sınav sisteminde bir değişikliğe giderek Lise 1. ve 2. sınıfların sonunda bir olgunluk sınavı yapmayı planlıyor. Her ne kadar ÖSS'nin öğrencilerin kişisel gelişimi açısından sakıncaları olduğunu düşünsem de yaklaşık 1,5 milyon adayın üniversite okumak için beklediği bir ülkede üniversite giriş sınavının gerekli olduğunu kabul etmek gerekir.

Aslında temel sorun şudur: Arzın az, talebin fazla olduğu bir ortamda, bu kadar adayın üniversitelere girişi hangi kriterlere göre belirlenmelidir? Bence, burada ilk dikkat edilmesi gereken adaylar arasında "adalet"in sağlanması olmalıdır. Yapılacak hiçbir sistemin %100 adil olmayacağı gerçeğini de göz önüne alarak bir değerlendirme yapmak gerekir.

Açıkçası, ben sınav sisteminde yapılan değişikliği olumlu buluyorum. '98 yılında çift sınavlı sistemle üniversiteye girmiş biri olarak, hemen ertesi sene sınav sayısının bire indirileceğini duyduğumda üzülmüştüm. Çünkü, sınava girecek iddialı adayların işi zorlaşacaktı. Tek sınav ve telafisi yok. Dalgınlıkla bir soru yanlış yapsan, sıralamadaki yerin çok düşüyor. Bunu bilerek sınava girmenin yaratacağı stres de cabası. Üstelik sadece ÖSS konuları ve seçici kriterler de ortadan kalkıyordu. Ayrıca doktor olmak isteyenle, arkeolog olmak isteyen tamamen aynı sorularla değerlendiriliyordu.

Daha sonra bu yanlıştan kısmen dönülmeye başlandı ve öğrencilere bölümlerine ilişkin 2. bölüm testleri de uygulanmaya başlandı. Bugün gelinen noktada, yapılması planlanan olgunluk sınavları sayesinde öğrencilerin kaderi artık tek bir sınava bağlı olmaktan çıkacak. Bu konular, halen tartışılmakta. Yapılacak sınavların ÖSS'ye etkisinin ne ölçüde olacağı belirsiz (%25'ten bahsediliyor). Bu oranın yüksek olmaması çok önemli. Olası bir başarısızlık durumunda, daha lise 1. sınıftaki bir öğrencinin umudu kırılmamalı ve bu sınav, o öğrencinin telafi edemeyeceği bir ağırlıkta olmamalı ama ilgi ve yeteneğinin belirlenmesinde kriter olarak alınmalıdır.

Son olarak, benim hayalimdeki ideal üniversite giriş sisteminin nasıl olması gerektiğine değineyim: Adaletin sağlanabileceği kriterler belirlenmeli. ÖSYM, ulusal ve uluslararası alanda sportif başarılar, bilim olimpiyatlarında derece gibi benimsediği ölçülebilir somut kriterleri ortaya koymalı; ağırlıklı orta öğretim başarı puanının etkisi %25'i aşmamak kaydıyla etken olmalı ve en az 4 aşamadan oluşan olgunluk sınavları ve genel sınavlarla öğrencinin üniversite yeterlilik puanı belirlenmeli. Bu puan da mühendislik fakültesiyle, fen edebiyat fakültesi için aynı olmamalı ve her alan için ayrı ayrı hesaplanmalıdır.

Elbette ki, AOÖBP'nin %50'lerde olmasının ideal olduğu düşünülebilir. Ancak, o zaman da adaletten bahsetmek mümkün olmayacaktır. Sınav, en iyi yöntem olmayabilir ama adil bir giriş sistemi için kaçınılmazdır. Sınava isyan etmek yerine, sınava hazırlanmanın daha akılcı olduğu ortadadır.

12 Temmuz 2007 Perşembe

Zeka Sorusu

Soru:
1 , 2 , 4 , 8 , 25 , 50 sayılarıyla dört işlem kullanarak 645 sayısını elde edebilir misiniz?

---

"Bir Kelime Bir İşlem" yarışmasında sorulsa sanırım kimse verilen süre içerisinde bu soruyu çözemezdi.

Yanıt:
1 + 4 = 5
5 x 8 = 40
25 x 50 = 1250
1250 + 40 = 1290
1290 / 2 = 645

ÖSS Şampiyonları Açıklandı

Sayısal 1, Eşit Ağırlık 1 ve Sözel 1'de birinci olan 21 aday:
Adana Fen Lisesi - Aysun Tokkuzun.
Ankara Fen Lisesi - Burçak Aydın.
Ankara Gazi Anadolu Lisesi - Melike Ezerbolat.
Ankara Özel Samanyolu Erkek Lisesi - Musap Medeni Zorlu.
Antalya Anadolu Lisesi - Mehmet Özyiğit.
Balıkesir Özel Fırat Lisesi - Zeynel Harun Alioğulları.
Diyarbakır Özel Yeni Ortadoğu Lisesi - Serhat Varolgüneş.
Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi - Halil Göker Ulaş.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi - Abdürrahim Soğanlı.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi - Elçin Engin.
İstanbul Amerikan Robert Lisesi - Elif Lale Alpar.
İstanbul Amerikan Robert Lisesi - Yiğit Karayiğit.
İstanbul Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi - Denizcan Aliş.
İstanbul Üsküdar A.Avni Sözen Anadolu Lisesi - Şafak Miroğlu.
İzmir Fen Lisesi - Faruk Pekgül.
İzmir Özel Yamanlar Fen Lisesi - Hayrullah Şahinkoç.
Kayseri Fen Lisesi - Safa Özgür Akçalı.
Konya Meram Anadolu Lisesi - Çağlar İbris.
Samsun Özel Feza Fen Lisesi - Hamza Kazancı.
Şanlıurfa Özel Murat Fen Lisesi - Uğur Gülper.
Osmaniye TOBB Fen Lisesi - Mahmut Muhsin Yılmaz.

Öncelikle Türkiye 1.si olan herkesi kutluyorum. Listeye baktığımızda birincilerin fen liseleri, anadolu liseleri ve kendini ispatlamış bazı özel okullardan çıktığını görüyoruz. Ben de bir fen lisesi mezunu olarak şunu söylemek isterim: Çevremizde zaman zaman "Başarılı olmak için illa ki bu okullarda okumak gerekir, bu okullara gidemeyen öğrenciler başarılı olamaz." gibi bir izlenim oluştuğunu görüyoruz Bu bakış açısı, son derece yanlıştır.

Başarı, öncelikle öğrencinin kendisindedir. Okul, dersane ve öğretmenler yardımcı unsurlardır. Her öğrencinin kendine göre ayrı hedefleri, ayrı başarı kriterleri vardır. Ayrıca, başarı sadece Türkiye 1.si olmak değildir. Özetle eğer, bu okullardan birine gitmiyorsanız, sakın ola ki "başaramayacağım" ön yargısına kapılmayın. Başarmak sizin elinizde.

Bir Sayıyı 4 ve 5 ile Çarpmanın Pratik Yolu

4 ile çarpmanın pratik yolu:

Bir sayıyı 4 ile çarpmak için, o sayıyı iki kez ardarda 2 ile çarpmak çoğu zaman daha pratik olacaktır.
Ör: 37x4
37x2=74,
74x2=148

5 ile çarpmanın pratik yolu:

Bir sayıyı 5 ile çarpmak için, önce o sayıyı 10'la çarpıp (sonuna 1 sıfır ekleyip), sonra ikiye bölmek de aynı şekilde pratik olacaktır.
Ör: 38x5
38x10=380
380/2=190

7 Temmuz 2007 Cumartesi

Ders Anlatımı Üzerine Fikirlerim

* Bir dersin başarısı, öğretmenin ne kadar anlattığı ile değil, öğrencinin ne kadar öğrendiğiyle ölçülür.
* İyi matematik anlatabilmek için, önce iyi Türkçe bilmek gerekir.

Sınav Tüyoları

Sınav Tüyoları

  • 1 seçenek bile kesin olarak elerseniz, soruyu boş bırakmayın.
  • Önce basit sorulardan başlayın.
  • Sınava en iyi bildiğiniz bölümden başlayın. Hem sınava moralli başlamış olursunuz, hem de olası bir aksilik durumunda sınavdan erken çıkmak zorunda kalırsanız, en azından iyi bildiğiniz bölümdeki soruları yapmış olursunuz.
  • Başarınızı sınavda yaptığınız belirleyecek. O yüzden süreyi en verimli şekilde değerlendirmeye çalışın, konsantrasyonunuzu yüksek tutun.
  • Asla sınavdan erken çıkmayın. Mümkünse sınavdan en geç çıkan siz olun.
  • Salon görevlisiyle polemiğe girip, moralinizi gereksiz yere bozmayın.
  • Bir soru üzerinde çok fazla vakit harcamayın. Eğer bir soruyu çözdüğünüz halde içinizde kuşku kaldıysa, soruyu tekrar çözmek yerine kitapçık üzerinde soru numarasını çember içine alıp, tüm soruları bitirdiğinizde o soruya geri dönün. Tereddütünüz ne kadar fazlaysa daireyi o kadar koyu yapın. Sınav sonundaki tekrar süresini de en tereddütlüden geriye gelerek kontrol için kullanın.
  • Yanlış olduğundan emin olduğunuz seçenekleri eleyerek soruya yaklaşmak çoğu zaman size kolaylık sağlayacaktır.
  • Her sayfayı bitirdiğinizde cevap kağıdına, 3-4 sorunun cevabını numara kontrolüyle birlikte aktarın. Hem zamandan kazanırsınız, hem bir soluk alma fırsatınız olur, hem de kaydırma riskini ortadan kaldırırsınız.
  • Dikkatiniz dağıldığında 1-2 dakika kitapçıkla ilgilenmeyin. Derin nefes alın. Avuç içinizle gözlerinizi ovuşturun.
  • Yanınızda çikolata ya da muz gibi enerji verici bir gıda maddesi bulundurmanızda yarar olabilir. Yorulduğunuzda tekrar motive olmanıza yardımcı olur.
  • Sınava gittiğinizde bir sürprizle karşılaşmamak için sınavdan önce sınav salonunu görün.
  • Paragraf sorularında, paragraftan önce soru cümlesini okumak faydalı olacaktır.
  • Bir bölüme başlamadan önce o bölümü hızla gözden geçirin. Böylece testin yapısındaki değişikliklere karşı hazır olmanızı ve kendinizi mevcut soru yapısına göre ayarlamanızı sağlamış olursunuz.
  • Sınav formunda gerekli bilgileri doldurmak için sınavın sonunu beklemeyin. Kağıdı alır almaz istenen bilgileri eksiksiz doldurun.
  • Eğer zaman problemi yaşamıyorsanız, tüm seçenekleri okumadan cevaba karar vermeyin..
  • Özellikle sayısal sorularda, şekil çizebiliyorsanız mutlaka çizin. Kafadan çözmeye çalışıp, kalem kullanmama tembelliği yapmayın.
  • En mükemmel öğrencinin bile sınavda tereddüt edeceği soru vardır. Bu yüzden 1-2 sorudan emin olamamak direncinizi kırmasın.
  • Bazen soru kökü "olamaz", "değildir", "yanlıştır", "..mamalıdır", gibi olumsuz ifadeler taşıyabilir. Zihin hep olumlu soru türlerine şartlandığı için, sorudaki ifade gözden kaçabilir. Bu yanlışı yapmamaya çok dikkat etmelisiniz.
  • Sınava ilişkin olumsuz düşünceleri (başaramazsam.., kazanamazsam.., sorular ya çok zor olursa.. gibi) zihninizden atın. Bu fikirlerin size hiçbir yarar sağlamayacağı ortadadır.
  • Sınav sonunda tüm soruları okumuş olun. Bilmediğiniz bir terimin olması, sorunun uzun olması ya da zordur düşüncesiyle atladığınız bir soru aslında çok kolay olabilir.
  • Zaman yüzünden strese girmeyin. Saate çok sık bakmayın. Beklediğinizden kötü gidiyor olsanız bile yapabileceğinizin en iyisini yapmak için uğraşın.
  • Sınava girmeden önce son 10 yılda çıkmış tüm soruları mutlaka çözmüş olun.

Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı?

Ders çalışma ortamı

Verimli bir çalışma için kendinize uygun bir ortam yaratmanız gerekir. Bunun için dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak olmanızda yarar var. 
  • Yalnız ol
  • Gürültüden uzak ol
  • TV'den uzak ol
  • Bilgisayardan uzak ol
  • Cep telefonundan uzak ol
  • Cam kenarından uzak ol