Sınav Tüyoları
Sınav Tüyoları
- 1 seçenek bile kesin olarak elerseniz, soruyu boş bırakmayın.
- Önce basit sorulardan başlayın.
- Sınava en iyi bildiğiniz bölümden başlayın. Hem sınava moralli başlamış olursunuz, hem de olası bir aksilik durumunda sınavdan erken çıkmak zorunda kalırsanız, en azından iyi bildiğiniz bölümdeki soruları yapmış olursunuz.
- Başarınızı sınavda yaptığınız belirleyecek. O yüzden süreyi en verimli şekilde değerlendirmeye çalışın, konsantrasyonunuzu yüksek tutun.
- Asla sınavdan erken çıkmayın. Mümkünse sınavdan en geç çıkan siz olun.
- Salon görevlisiyle polemiğe girip, moralinizi gereksiz yere bozmayın.
- Bir soru üzerinde çok fazla vakit harcamayın. Eğer bir soruyu çözdüğünüz halde içinizde kuşku kaldıysa, soruyu tekrar çözmek yerine kitapçık üzerinde soru numarasını çember içine alıp, tüm soruları bitirdiğinizde o soruya geri dönün. Tereddütünüz ne kadar fazlaysa daireyi o kadar koyu yapın. Sınav sonundaki tekrar süresini de en tereddütlüden geriye gelerek kontrol için kullanın.
- Yanlış olduğundan emin olduğunuz seçenekleri eleyerek soruya yaklaşmak çoğu zaman size kolaylık sağlayacaktır.
- Her sayfayı bitirdiğinizde cevap kağıdına, 3-4 sorunun cevabını numara kontrolüyle birlikte aktarın. Hem zamandan kazanırsınız, hem bir soluk alma fırsatınız olur, hem de kaydırma riskini ortadan kaldırırsınız.
- Dikkatiniz dağıldığında 1-2 dakika kitapçıkla ilgilenmeyin. Derin nefes alın. Avuç içinizle gözlerinizi ovuşturun.
- Yanınızda çikolata ya da muz gibi enerji verici bir gıda maddesi bulundurmanızda yarar olabilir. Yorulduğunuzda tekrar motive olmanıza yardımcı olur.
- Sınava gittiğinizde bir sürprizle karşılaşmamak için sınavdan önce sınav salonunu görün.
- Paragraf sorularında, paragraftan önce soru cümlesini okumak faydalı olacaktır.
- Bir bölüme başlamadan önce o bölümü hızla gözden geçirin. Böylece testin yapısındaki değişikliklere karşı hazır olmanızı ve kendinizi mevcut soru yapısına göre ayarlamanızı sağlamış olursunuz.
- Sınav formunda gerekli bilgileri doldurmak için sınavın sonunu beklemeyin. Kağıdı alır almaz istenen bilgileri eksiksiz doldurun.
- Eğer zaman problemi yaşamıyorsanız, tüm seçenekleri okumadan cevaba karar vermeyin..
- Özellikle sayısal sorularda, şekil çizebiliyorsanız mutlaka çizin. Kafadan çözmeye çalışıp, kalem kullanmama tembelliği yapmayın.
- En mükemmel öğrencinin bile sınavda tereddüt edeceği soru vardır. Bu yüzden 1-2 sorudan emin olamamak direncinizi kırmasın.
- Bazen soru kökü "olamaz", "değildir", "yanlıştır", "..mamalıdır", gibi olumsuz ifadeler taşıyabilir. Zihin hep olumlu soru türlerine şartlandığı için, sorudaki ifade gözden kaçabilir. Bu yanlışı yapmamaya çok dikkat etmelisiniz.
- Sınava ilişkin olumsuz düşünceleri (başaramazsam.., kazanamazsam.., sorular ya çok zor olursa.. gibi) zihninizden atın. Bu fikirlerin size hiçbir yarar sağlamayacağı ortadadır.
- Sınav sonunda tüm soruları okumuş olun. Bilmediğiniz bir terimin olması, sorunun uzun olması ya da zordur düşüncesiyle atladığınız bir soru aslında çok kolay olabilir.
- Zaman yüzünden strese girmeyin. Saate çok sık bakmayın. Beklediğinizden kötü gidiyor olsanız bile yapabileceğinizin en iyisini yapmak için uğraşın.
- Sınava girmeden önce son 10 yılda çıkmış tüm soruları mutlaka çözmüş olun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder